Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Wetterhoun

2008.02.14

 

Wetterhoun                                                                   

 

A holland wetterhoun hazáján kívül alig ismert fajta, így alapvető tulajdonságai nem sokat változtak a századok során. Elsősorban mindenes udvari kutyaként használták, a birtok őrzésére illetve kocsihúzásra. De ahogy különleges, olajos szőrzete sejtetni engedi, vadászkutyaként is megállta a helyét, főleg vidrára és más, vízben élő emlősökre használták. A fríz „wetter” szó vizet jelent, így a wetterhoun neve magyarul egyszerűen vízikutya.

Fríz szerzők már a XVII. században megemlítenek egy göndör, kusza szőrzetű kutyát, de ennél pontosabbat igazából nem tudni a wetterhoun származásáról. Talán fríz kereskedőkkel, vagy éppen vándorcigányokkal érkeztek ősei keletről a mai Hollandia területére, ahol helyi kutyákkal keveredtek.

A wetterhoun szőrzete emlékeztet ugyan az uszkáréra, de keményebb, olajosabb, kuszább fürtjei inkább a curly coated retriever, a spanyol vízikutya, az ír vízispániel vagy éppen a barbet rokonságára utalnak. Nagy, széles koponyája alapján talán a berni pásztorkutyával, vagy legalábbis a svájci ún. parasztkutyákkal való kapcsolat sem kizárt, ráadásul alkalmazási területük is sok hasonlóságot mutat.

A wetterhoun nemcsak testi ereje, hanem önkéntessége miatt is kiváló kocsihúzó kutya volt; nem kellett kényszeríteni, szívesen végezte ezt a munkát is. Jó orra, erős állkapcsa és időjárásálló bundája emellett kiváló vízi vadászkutyává tette.

Szőre közepesen hosszú, erős, kemény, vastag, mindig enyhén olajos tapintású, nem gyapjas. Nagyon kevés gondozást igényel, elég tavasszal az elhalt téli bundát kifésülni. (Viszont a fülét rendszeresen ellenőrizni kell, tiszta-e, a felesleges szőrszálakat eltávolítani.) Fürtjei kuszák, csak a fejszőrzet sima, egyenes. Fürdetni nem kell, sőt nem is ajánlott. Egyébként még napjainkban is általánosságban kijelenthető, hogy a wetterhoun nagyon szeret úszni. Szőrzete lehet fekete-fehér, barna-fehér, illetve egyszínű fekete vagy barna, de fehér jegyeknek ebben az esetben is díszíteniük kell a bundát. Mint egykori őrkutya, a wetterhoun idegenekkel szemben óvatos, visszahúzódó, de mindig kész megvédeni családját és annak birtokát. A család barátait azonban szívélyesen üdvözli, és más kutyákat és háziállatokat is morgás nélkül elfogad.

A wetterhoun számára ideális tartási körülményeket leginkább egy hatalmas birtok jelenti, melyet szabadon bejárhat és éberen őrizhet. Mindenféle csavargási ösztön hiányzik belőle, így szinte kizárt, hogy elkóboroljon. A szabadság mellett azonban szoros kapcsolatra van szüksége gazdájával és annak családjával. Nyugat-európai értelemben vett kennelben is tartható, ha elégséges napi kontaktusa lehet gazdájával, és elegendő elfoglaltságot nyújtunk számára. A semmittevést nehezen viseli, és egy nagyvárosi, szoba-konyhás lakásban is csak sínylődne, ráadásul szőrzete miatt télen a fűtést, a száraz meleget is nehezen viseli.

A wetterhoun intelligens, tanulékony kutya, de eléggé független, saját elképzelésekkel rendelkező élőlény. Konzekvens, de megértő nevelést igényel. Aki kedveli és elfogadja önálló egyéniségét, annak ideális udvari kutya. Bátor, megbízható, igen éber. Nyugodt, kiegyensúlyozott. A család legkisebb tagjaival is barátságos, ha azok megfelelően bánnak vele.

Kezdő kutyatartóknak nem való, mert elég független gondolkodású ahhoz, hogy megtagadjon egy-egy parancsot. Vadászkutyának még napjainkban is alkalmas, felhajtja, állja, apportírozza a vadat. Kiképzése azonban sok időt és türelmet igényel, bár már több wetterhoun is teljesítette a vadászvizsga követelményeit.

A kanok ideális mérete 59 cm (a megengedett határ 51–60 cm), a szukáké 53 cm (48–57 cm).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

keke31@freemail.hu

(keke, 2009.02.03 05:36)

üdv!mi örökbefogadnánk jelző,védő őrkutyát.Akkár kettőt is a telephelyünkre!